Hjem » – Jeg har fundet min hylde i livet

– Jeg har fundet min hylde i livet

Jan Marcher Jensen har haft en spændende rejse gennem livet, der har taget ham fra militærtjeneste til skovbrug og landskabspleje rundt om i verden.

Jeg mener

Jan Marcher Jensen tror på en inkluderende tilgang, hvor alle stemmer bliver hørt. En velafbalanceret demokratisk proces er essentiel, siger han.


Jan Marcher Jensen blev ansat som skovkonsulent i DM&E 1. juni 2023 og bringer i dag sin brede erfaring og sit unikke perspektiv i arbejdet om at fremme biomasseproduktionen og forbedre uddannelsesmulighederne i skovbranchen. Vi satte os ned med Jan for at høre mere om hans baggrund og hans visioner for arbejdet hos DM&E.


Hvordan startede din rejse mod en karriere inden for skovbrug og landskabspleje?

– Jeg har altid været fascineret af naturen, men havde et brændende ønske om at blive soldat. Efter et ophold i USA kommer jeg tilbage til Danmark og begynder på HTX. Men jeg var nok for skoletræt og havde brug for at lave noget andet end at gå i skole, så det var tid til at melde mig til militæret. Efter mange år i tjenesten besluttede jeg mig for at prøve noget andet, og jeg blev drevet lidt om i forskellige jobs, men tanken om at arbejde med skoven og naturen lå stadig og ulmede i mig. Derfor beslutter jeg at tage skov- og landskabsingeniøruddannelsen, og længe går der ikke, før jeg får en praktikplads hos en regnskovsbeskyttelsesorganisation i Asien, hvor jeg arbejder med naturbeskyttelse og certificeringer, som ligger meget tæt op ad det, jeg sidder og arbejder med nu hos DM&E. Efter endt uddannelse skyndte jeg mig tilbage til Cambodja og brugte et par år der, før jeg tog tilbage til Danmark for at starte min egen have- og skovservicevirksomhed. Men efter næsten et årti savnede jeg kolleger og nye eventyr, og derfor fandt jeg et job i Skotland ved en juletræsdyrker.

Biomasse er din primære opgave hos DM&E. Kan du fortælle lidt om det?

– Der bliver flere og flere godkendte biomasseproducenter, så arbejdet med det kommer der ikke til at blive mindre af. Jeg har for nylig været på kursus i Berlin for at forbedre mine færdigheder og kunne stå endnu stærkere, når jeg er ude på kontrolbesøg. Der er mange spændende opgaver at tage fat på i DM&E og DSF – jeg arbejder også med at udvikle skoventreprenørbranchen ved at forbedre uddannelsesmuligheder og udvikle kurser for entreprenører og maskinførere.

Der er mange, der kæmper med at leve op til kravene for biomasse-producenter, og der kommer kun flere. Det er en udfordring, som jeg synes er vigtig at sætte fokus på.


Hvordan ser du på problematikken med mangel på uddannet arbejdskraft inden for skovbrug?

– Det bekymrer mig. I kraft af mit arbejde med godkendte biomasse-producenter kan jeg se, at det kommer til at kræve mere uddannelse af skoventreprenørerne og maskinførerne, hvis de skal kunne leve op til de stramme regler, der kræves for at være godkendt biomasseproducent. Jeg har svært ved at se andre veje end bedre uddannelsesmuligheder.


Hvorfor er mulighederne ikke bedre?

– Jeg vil skyde på, at manglen på skovuddannede maskinførere har noget at gøre med de lange arbejdstider og ensomme arbejdsforhold, som det tit kræves af en maskinfører. Jeg har talt med mange medlemmer, og der er et ønske om at følge udviklingen gennem uddannelse. Men det skal også passe ind i økonomien, at de har råd til at tage deres skovmaskinførere ud af maskinen i nogle dage, og det koster penge at have maskinen til at stå stille i de dage, hvor maskinføreren er på uddannelse. Og så er Skovskolen også stramt budgetteret i forhold til at kunne håndtere udfordringen med at få flere unge til at uddanne sig som skovmaskinfører.

Jan er et udpræget naturmenneske. Han har blandt andet haft en praktikplads hos en regnskovsbeskyttelsesorganisation i Asien, hvor han arbejdede med naturbeskyttelse og certificeringer.


Hvad er dine kerneværdier i dit arbejde?

– En velafbalanceret demokratisk proces er essentiel. Uanset hvilken retning vi går i, skal der være balance, og vi skal lytte til alle parter. Jeg tror på en inkluderende tilgang, hvor alle stemmer bliver hørt.


Hvad kan du bidrage med til medlemmerne og organisationen?

– Hvis jeg kan være med til at forme skoventreprenørforeningen til en veluddannet gruppe af mennesker, der kan løse en bred vifte af opgaver, vil vi være bedre rustet til de mange krav, der er til dansk skovbrug i fremtiden.


Hvordan bruger du din tidligere erfaring i din nuværende stilling?

– Al den erfaring, jeg har samlet gennem årene, bruger jeg nu i denne stilling. Det føles som en naturlig sammenfatning af mit livs arbejde – og jeg har fundet min hylde i livet.

Blå bog: Jan Marcher Jensen

● Skovkonsulent hos DM&E siden 1. juni 2023.
● Uddannelse: Skov- og landskabsingeniør.
● Tidligere job: Soldat, lagerarbejder, lastbilchauffør, selvstændig i skov- og havepleje og juletræsproduktion.
● Fritidsinteresser: Rejser, naturbeskyttelse, motorcykel og golf.

For yderligere information, kontakt venligst Jan Marcher Jensen, jmj@dmoge.dk, +45 7641 3666.

Kontakt os

Har du spørgsmål? Så kontakt os endelig.

Lad os hjælpe dig videre

Vores konsulenter har erfaring og viden, som gør, at du får bedst mulig rådgivning.

T: +45 7585 8355
M: post@dmoge.dk