Hjem » – Man skal ikke være computer forskrækket

– Man skal ikke være computer forskrækket

De første kunder er klar, forlød det, da vi tog med til erfa-møde på Hans Tobiasen Maskinstation i Ribe i selskab med fem nybagte droneejere fra jyske maskinstationer.

En fascination af moderne droneteknologi og en forventning om at kunne spare markant på kemiforbruget i marken og dermed også gavne pengepungen. Det var, hvad der var i spil, da medarbejdere og ledere fra en håndfuld jyske maskinstationer mødtes til erfa-møde om netop drone-fænomenet hos Hans Tobiasen Maskinstation ved Ribe.

Deltagerne havde det til fælles, at de alle har investeret i en drone fra producenten CultiWise, som forhandles af nærliggende Brøns Group, som på dagen havde sendt firmaets drone-eksperter Mikael Andersen og Philip Tinggaard Nielsen i marken for at give tips og tricks om alt inden for droner.

Maskinstationen Hans Tobiasen

Maskinstationen er beliggende ved Ribe i det sydvestjyske. Virksomheden blev startet tilbage i 1965 som Jedsted Maskinstation og i 1994 opkøbt af nu afdøde Hans Tobiasen. I dag er den daglige leder sønnen Filip Tobiasen. Maskinstationen, der har cirka 25 ansatte, er primært en landbrugsmaskinstation, men har også en entreprenørafdeling. Maskinstationen dækker det store område fra Skærbæk i syd til Bramming i nord og Rødding i øst.

Prøve noget nyt

– Vi har valgt at investere i det her for at prøve noget nyt og udnytte det som et nyt stykke værktøj. Vi udfører hovedsagelig sprøjtning i majs, og vi vil blandt andet gerne have styr på hanespore. Vi tror, det her kan gøre en forskel, siger Filip Tobiasen, der i lighed med de øvrige maskinstationer forventer – lavt sat – at kunne spare op mod 50 procent af kemiforbruget i marken, måske mere, afhængig af afgrøden.

– Jeg er måske ikke helt gode venner med selve dronen endnu, men generelt er det et meget brugervenligt system. Vi har også allerede tre kunder, som gerne vil have, at vi kommer med den, siger Filip Tobiasen.

Noget af det vigtige er, at man i hvert fald ikke skal være computerforskrækket, indskyder en anden erfa-deltager, Søren Gad fra Bredebro Maskinstation.

Filip Tobiasen i gang med forberedelserne før dagens flyvning. Han ser den som endnu et stykke værktøj.

Erfa-deltagerne mødtes på et egnet område nær Ribe med deres egne droner. Mikael Andersen fra Brøns fortalte om de mange regler og tips og tricks.

Nyt område
De fem, der indtil videre har købt deres CultiWise, er Tobberup Maskinstation, Hans Tobiasen Maskinstation, Bredebro Maskinstation, landbruget Helenehøj ved Gads Maskinstation samt Rostgård Maskinstation.

– Interessen har været stor, og i foråret skal vi levere yderligere en del til landmænd, siger Mikael Andersen fra Brøns Group, mens chefkonsulent Thomas Kristensen fra DM&E glæder sig over det engagement, der viser sig blandt maskinstationerne omkring droner.

– Det er et nyt område for maskinstationerne, som bevæger sig mere og mere ind i planteværn. Det er nogle af frontløberne, vi møder her i dag, lød det fra Thomas Kristensen.

CultiWise

Brøns Group forhandler det tjekkiske mærke CultiWise, som kan arbejde sammen med alle Isobus-sprøjter. Dronen har et RGB-kamera samt et multispektralt kamera, som tager billeder af afgrøden, et billede for hvert halvandet sekund. Derefter uploades billederne i CultiWise, som automatisk danner et spotsprøjtningskort, som viser, hvor marken har behov for behandling, og hvor stort et areal der skal sprøjtes. Dermed ved man, hvor meget der skal opblandes i sprøjten før start.

For yderligere information, kontakt venligst Thomas Kristensen, th@dmoge.dk, +45 7641 3665


Se nyheder med samme emne

Klik på det emne du finder interessant og se andet spændende indhold


Læs også:

Kontakt os

Har du spørgsmål? Så kontakt os endelig.

Lad os hjælpe dig videre

Vores konsulenter har erfaring og viden, som gør, at du får bedst mulig rådgivning.

T: +45 7585 8355
M: post@dmoge.dk